lauantai 14. huhtikuuta 2012

Vallilan kirjasto

Aurinkoinen kevättalven päivä houkutteli lisäämään kotimatkalle pari kirjastovierailua, ensimmäisenä niistä Vallilan kirjasto. Ja kyllä kävi heti ulko-ovella kateeksi vallilalaisia: Kirjasto on oma, itsenäinen rakennuksensa hyvin lähellä bussipysäkkiä, ja näyttää oikein kutsuvalta, ainakin keväisessä päivänvalossa. Tällaista suomalaisen modernin puurakentamisen pitäisi olla!



Itse rakennuksen aiheuttaman wau-elämyksen jälkeen ulko-ovi ei herättänyt satunnaisessa kirjastobongailijassa sen suurempia intohimoja. Alla olevassa kuvassa kirjoittajan varjo vasemmalla.


Sisätila lunasti ulkokuoren antamat lupaukset täysin. Vallilan kirjasto on täyden kympin tila valoisuudellaan, avaruudellaan ja erittäin mieltärauhoittavalla kokonaisolemuksellaan. Todellinen himolukijan meditaatiopaikka. Kirjahyllyjen väliin on jätetty riittävästi tilaa, niin että niiden välissä voi ketään häiritsemättä vaellella.


Yksityiskohdaksi Vallilasta nappasin kauniit kattolamput. Allaolevasta kuvasta käy ilmi myös, kuinka avaruuden, tilan ja valoisuuden tuntu ilmenee kirjastossa myös ylöspäin katsottaessa.



Faktat
Valmistumisvuosi: 1991
Pinta-ala: 920 m2
Erikoisuus: -
Kirjasto: 12/63
Pvm: 19.3.2012
Kulkuväline: Metro + bussi 72

Kirja: Lauri Vahtre: Absurdin suurvalta. Elämää neuvostojärjestelmässä