torstai 29. joulukuuta 2011

Tapanilan kirjasto

Tästä kirjastosta en kirjoita objektiivisesti, koska Tapanilan kirjasto on kotikirjasto ja olohuone, jossa tulee pistäydyttyä useita kertoja viikossa. Sijanti Tapanilan urheilukeskusken yhteydessä on loistava, koska samalla reissulla voi niin sanotusti lyödä useita kärpäsiä yhdellä iskulla. Työntekijät kertovat, että rakennus on huonokuntoinen - kesällä kuuma ja talvella kylmä - ja remontti onkin edessä. Ylväs näky kirjastorakennus kuitenkin on.


Kuva 1. Tapanilan kirjasto on ylväs näky Mosanmäellä.


Kuva 2. Sisäänkäynti takaoven kautta onkin sitten hieman vaatimattomampi.

Tapanilan kirjaston sisätila on melko sokkeloinen, mutta kaikki osastot löytyvät. Tosin tarvitsin 12 vuoden käyttämisen jälkeen kirjastonhoitajan apua, että löysin nuorten osaston, mutta sellainenkin siis löytyy. Tapanilan kirjastolla on myös urheiluaiheinen kokoelma, kuten urheilukeskuksen yhteydessä olevalle kirjastolle sopii. Ihme kyllä sitä ei mainosteta kirjaston verkkosivuilla.


Kuva 3. Yleiskuvaa kaunokirjallisuushyllyistä. Etualalla uutuuskaruselli.


Kuva 4. Mainio yksityiskohta ovat viime talvena uusitut lukutuolit. Aika monta lehteä ja kirjaa näissä on tullut luettua. Taustalla oikealla dekkarihylly ja vasemmalla nuortenkirjanurkkaus.

Faktat
Valmistumisvuosi: 1978, kiinteistöremontti tulossa 2012
Pinta-ala: 293 m2
Erikoisuus: Urheilukokoelma (ei kuitenkaan ole linkkinä kirjaston kotisivulla)

Kirjasto: 3/63
Pvm: 29.12.2011
Kulkuväline: Polkupyörä
Kirja: Maeve Binchy: Koko kadun kasvatti

Tapulikaupungin kirjasto

Kaupunginisät ja -äidit ovat osoittaneet ennakkoluulottomuutta laittaessaan Tapulikaupungin kirjaston paikoilleen. Tapulikaupungin tori kun ei noin äkkiseltään vaikuta miltään sivistyksen kehdolta. Kirjasto onkin upotettu ex-karaokebaarin ja jonkin ravitsemusliikkeen väliseen tilaan, toiseen kerrokseen.
 
 
 
Kuva 1. Vain sinivalkoinen kyltti paljastaa, mitä tämä tiilirakennus kätke sisäänsä. Lasielementti sinänsä on ihan vaikuttava.
 
 
Kuva 2. Sisääntulo-ovi toisessa kerroksessa lupaa jo varsin valoisaa kirjastokokemusta. 
 
Kirjastotila ilahduttaa valoisuudellaan ja hyvällä järjestelyllään. Kirjat, lehdet, lapset ja palvelutiski ovat kaikki nopeasti ja selkeästi erotettavissa. Paljon pisteitä myös siitä, että yksi automaatti hoitaa sekä lainauksen että palautuksen!
 
Kuva 3. Tapulin kirjaston musiikki- ja kaunokirjallisuushyllystöä. Etualalla lukutuoleja.
 
Kirjaston silmiinpistävin ja hymyn huulille saava yksityiskohta oli lastenosaston vaikuttava louhikäärme.
 
Kuva 4. Lastenosaston vahti.
 
 
Faktat
Valmistumisvuosi: 1986, sisätilaremontti 2006
Pinta-ala: 512 m2
Erikoisuus: Tapulin rikoskirjallisuuden lukupiiri

Kirjasto: 2/63
Pvm: 29.12.2011
Kulkuväline: Polkupyörä
Kirja: John Verdon: Numeropeli

Suutarilan kirjasto

Suutarilan kirjasto on sijoitettu nerokkaasti, kuten moni muukin HelMet-kirjasto, paikkaan jossa joka tapauksessa käy paljon ihmisiä. Suutarilan palvelukeskuksesta löytyy koulua, hammashoitolaa, sekä illalla paljon liikunnanharrastajia, joiden vanhempien on mukava viettää aikaa kirjastossa lapsen harjoitusten ajan. 

Kuva 1. Kirjaston ikkunassa on aina jokin teemasomistus. Nyt jouluinen.


Kuva 2. Sisäänkäynti koulun käytävältä on melko huomaamaton.



Kuva 3. Yleisilmeenä esiteltäköön lehtienlukualue, jossa kulutin yhden vuoden verran paljon aikaa pojan jalkapalloharrastuksen yhteydessä. Joulukuusen enkeli tuli näköjään kuvaan mukaan myös.
Suutarilan kirjastossa on mielestäni hienosti huomioitu nuoret. Nuorten alue on pitkänomaisen kirjaston aivan toisessa päässä kuin lasten alue, ja alueelta löytyy tietokoneita sekä kunnioitettava määrä nuortenkirjallisuutta kivasti jaoteltuna erilaisiin teemoihin. Tämän kirjaston yksityiskohtakin löytyy nuorten osastolta.


Kuva 4. Nuorten osaston vinkeät tuolit kutsuivat kokeilemaan. Pikantti yksityiskohta oli myös taustalla olevan hyllyn varoituslappu. "Varo! Hyllyt voivat kaatua!"

Faktat
Valmistumisvuosi: 1982, peruskorjaus 2005
Pinta-ala: 220 m2

Kirjasto: 1/63
Pvm: 29.12.2011
Kulkuväline: Polkupyörä
Kirja: Anne B. Ragde: Satunnaista seuraa



Säännöt

1. Käyn kirjastossa

2. Kuvaan
  • Rakennuksen
  • Kirjaston oven
  • Yleisilmeen
  • Kirjaston kiinnostavimman yksityiskohdan
3. Lainaan yhden kirjan seuraavilla kriteereillä
  • Kirja on jollain tapaa henkilökunnan promovoima, ts. se on hyllyssä esillä muita kirjoja näyttävämmin
  • Jos kirjasto mainostaa verkkosivuillaan jotain tiettyä genreä, niin sitä lajia
4. Raportoin kirjastokokemuksen tähän blogiin.

HelMet-projekti

Inspiroituneena tästä ystävän projektista ajattelin vierailla kaikissa HelMet-kirjastoissa, lainata niistä kirjan ja dokumentoida vierailut tänne. Vierailtavia kirjastoja on kaiken kaikkiaan 63 kappaletta.

Espoo (14)
Entresse, Haukilahti, Kalajärvi, Karhusuo, Kauklahti, Kauppakeskus Iso Omena, Kivenlahti, Laajalahti, Laaksolahti, Nöykkiö, Sello, Soukka, Tapiola, Viherlaakso

Helsinki (37)
Arabia, Etelä-Haaga, Herttoniemi, Itäkeskus, Jakomäki, Kallio, Kannelmäki, Kirjasto 10, Kontula, Käpylä, Laajasalo, Lauttasaari, Malmi, Malminkartano, Munkkiniemi, Myllypuro, Oulunkylä, Paloheinä, Pasila, Pikku-Huopalahti, Pitäjänmäki, Pohjois-Haaga, Puistola (25.4.2012 alkaen), Pukinmäki, Rikhardinkatu, Roihuvuori, Ruoholahden lastenkirjasto, Sakarinmäen lastenkirjasto, Suomenlinna, Suutarila, Tapanila, Tapulikaupunki, Töölö, Vallila, Viikki, Vuosaari

Kauniainen (1)
Kauniaisten kaupunginkirjasto

Vantaa (11)
Hakunila, Hiekkaharju, Koivukylä, Lumo (Korso), Länsimäki, Martinlaakso, Mikkola, Myyrmäki, Pointti (Pakkala), Pähkinärinne, Tikkurila

Sairaala- ja laitoskirjastoissa ei vieraile.