sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Herttoniemen kirjasto 2.0

 Kävin Herttoniemitalossa sijainneessa Herttoniemen kirjastossa helmikuussa 2019. Jo silloin oli tiedossa, että kirjasto on muuttamassa uusiin tiloihin metroaseman yhteyteen. Kun kirjastoheimo järjesti kauppakeskus Hertsiin avattuun kirjastoon vierailun, lähdin innolla mukaan.

Huvittavaa on se, että kirjasto tulee kyllä Herttoniemen metroaseman yhteyteen - kunhan metroaseman remontti valmistuu. Vielä tällä hetkellä pitää osata suunnistaa muutaman mutkan taakse Hetrsiin vievään jalankulkukäytävään.


Vaan kunhan putkeen löytää, on itse kirjaston löytäminen helppoa, sillä se sijaitsee heti kauppakeskustilaan tullessa vasemmalla. Ulko-ovessa on pelkkä Helsinki-logo, sillä samasta ovesta mennään myös nuorisotiloihin, joiden kanssa kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä. Ovenpielessä on myös omatoimikäytön kirjautumislaite - Hertsin kirjasto on ensimmäinen Helsingin omatoimikäyttökirjasto!

Kirjastosaliin sisään mennessä ensimmäinen kokemus on tilan avaruus. Paikalliset ovat kuulemma valitelleet tilojen pienentymistä, mutta satunnainen käyttäjä ei eroa huomannut. Vanha tila on varmasti pinta-alaltaan paljon isompi, mutta kaikki kirjaston palvelut löytyvät kyllä Hertsistäkin.


Kirjastossa on tehostevärinä punainen, mikä näkyy muun muassa heti ovesta oikealle sijoitetuissa promohyllyissä, kirjahyllyjen opasteiden raameissa sekä lastenosaston ("kattilan") piristävänä seinänä. Kattilan teema on Kirsi Kunnaksen perunankeittorunosta, ja pehmustetyynytkin ovat teemaan sopivasti perunan muotoisia.



Kirjastoheimo sai kuulla Herttoniemen uuden kirjaston vaiheista ja toimintaperiaatteista erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirralta. Paikanvaihdoksen lisäksi kulttuurimuutos on ollut iso, sillä nykyinen Hertsissä oleva toimipiste ei ole mikään hiljainen kirjasto. Toivottavasti upeat puitteet tuovat kaikki asiakasryhmät uuteenkin kirjastoon!

 



Kirjastossa oli paljon hienoja yksityiskohtia, mutta itseäni ilahdutti työpäivän päätteeksi erityisesti tämän varaushyllyn päälle livahtanut peruna. 

Faktat

Valmistumisvuosi: 2020
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Omatoimikirjasto, nuorisotyöyhteistyö
Kirjasto: 73/73
Käyntipäivä: 23.9.2020
Kulkuväline: Metro Kalasatamasta
Kirja: Carol Shields & Blanche Howard: Pitkä kuiva kausi