Laajalahti vaikuttaa kartan perusteella olevan melko lähellä Selloa, mutta alueelle saapuessaan huomaa, että se on kaikista Kehä I -häkkyröistä johtuen ihan oma erillinen kylänsä. Kun bussi kääntyy sivuun valtaväylältä, ollaan taas kerranvähän melukylämäisissä maisemissa. Espoo taitaa olla vähän sellainen, että autolla porskutetaan, jotta päästään nopeasti puutarhaidylliin.
Keskellä kylää on täälläkin kirjasto, mikä on hieno asia. Laajalahden kirjasto on alueen arkkitehtuuriin sopiva matala 60-lukulainen tiilitalo.
Kirjasto sijoittuu tämän kompleksin etelänpuoleisen siipeen pienen mäennyppylän päälle.
Ulko-ovi on ajalleen uskollisesti asiallinen ja pröystäilemätön.
Jännittävintä tässä vierialussa on se, että tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilen omatoimisisäänpääsyä. Laitteen ohjeet ovat selkeät ja ovi aukeaa ensimmäisellä yrittämällä. Rakastun konseptiin välittömästi, sillä se mahdollistaa pidemmät aukioloajat. Täälläkin on henkilökuntaa paikalla vai joinakin päivinä, mutta kirjat ovat saavutettavissa aina.
Itse kirjastotila on hyvin pitkänomainen suorakaide. Oven vasemmalle puolelle jäävä osa on pelkkää kokoelmatilaa.
Oikealle lähdettäessä on ensin edessä pieni lehtienlukualue.
Sitten käytävän toisella puolella on pieni palvelutiski, joka näin omatoimiaikana näytti vähän yksinäiseltä.
Palvelutiskin jälkeen huone levenee hieman, ja avautuvaan tilaan on sijoitettu muun muassa pari tietokonepöytää ja nuorison oleskeluun pyhitetty sohva. Sohva jäi kuvaamatta, sillä sen oli miehittänyt ryhmä paikallisia alakoululaisia.
Aivan kirjastotilan perällä on myös pieni alue ihan pienimmille lapsille. Artekin kalusteet sopivat tämän kirjaston tyyliin mainiosti.
Parasta Laajalahden kirjastossa oli omatoimisuuden lisäksi se, että heti ovella markkinoitiin näyttävästi lukemista, nimittäin HelMet-lukuhaastetta. En ole monessakaan kirjastossa huomannut, että tämä HelMetin oma idea olisi näin hienosti esillä.
Faktat
Valmistumisvuosi: 1962 (remontti 2007)
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Omatoimikirjasto
Kirjasto: 56/71
Pvm: 29.7.2019
Kulkuväline: Bussi 212 Kansallismuseon pysäkiltä
Kirja: Bruce Dickinson: Omaelämäkerta. What does this button do?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti