Toukokuun viimeisenä maanantaina liikenne kulki minua vastavirtaan, kun lähdin Rautatieasemalta kohti Kauniaisia. MM-kultaleijonien kansanjuhla oli alkamassa Kaisaniemessä, mutta minun piti päästä kirjastovierailulle.
Kauniaisten kirjasto on melko lähellä juna-asemaa, joskin hieman piilossa virasto- ja kauppakompleksin takana. Joku remonttikin oli meneillään, mutta löysin ajoittaisista esteistä huolimatta paikalle. Kirjastorakennus oli niin iso, etten saanut sitä yhteen kuvaan mahtumaan.
Jotain hyvin kahdeksankymmenlukulaista estetiikkaa rakennuksessa oli, ulko-ovea myöten. Toivottavasti remontti ulottuu joskus tänne asti ja sisäänkäyntiin saadaan jotain särmää.
Kirjastosali aukeaa heti nähtäväksi. Ensivaikutelmani tilasta oli pieni sekavuus, mutta samalla vaikutelma siitä, että kirjastosta löytyy varmasti paljon kaikenlaista. Tilan mataluus ehkä lisäsi ahtauden tuntua.
Ovesta oikealla on (nyt oppimani mukaan) vanhanaikainen jyhkeä palvelutiski.
Vasemmalle puolestaan jää lastenalue. Sekin vaikuttaa melko perinteiseltä: pienikokoiset Artek-kalusteet ja paljon kirjoja, eikä mitään muuta.
Aikuisten puolen hyllyt ovat jyhkeää vaaleaa kokopuuta nekin. Jos kirjasto joskus remontoidaan, toivon, että nämä kaunottaret säilyvät.
Kirjaston perältä löytyi myös verrattain iso lukusali. Lämmin ilta, torijuhlat ja useimpien pääsykokeiden jälkeinen päivä varmaan vaikuttivat siihen, että salissa oli hyvin tilaa.
Kirjastokierroksen päätteeksi löytyy vielä Kauniaisten kirjaston musiikkiosasto, joka sekin on melko vaikuttavan kokoinen. Nuotteja ja levyjä on paljon.
Kauniaisten kirjasto on hillitty ja hallittu kokonaisuus, jossa osat nivoutuvat yhteen tasalaatuiseksi kokonaisuudeksi. Iloinen yksityiskohta löytyi kuitenkin heti ovelta, nimittäin lasten lainausautomaatti, joka suorastaan kutsuu lainaamaan niin monta kirjaa kuin vain jaksaa kantaa.
Faktat
Valmistumisvuosi: 1985 (asiakastilojen remontti 2005)
Pinta-ala: 1032 m2
Erikoisuus: Matrikkelikokoelma, Grani-kokoelma
Kirjasto: 48/71
Pvm: 27.5.2019
Kulkuväline: A-juna Rautatieasemalta
Kirja: Hassan Blasim: Allah99
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti