lauantai 24. maaliskuuta 2012

Ruoholahden lastenkirjasto

Lauttasaaren kirjaston ja työpaikkani väliin mahtuu Ruoholahden lastenkirjasto, ja koska välimatkat olivat kartalla katsoen lyhyitä, päätin yhdistää lastenkirjastovierailun samaan lounastuntiin Lauttasaari-visiitin kanssa. Julkinen liikenne noilla kulmilla ei ollut aivan niin juoheva kuin olisin suonut, mutta käynti tuli kuin tulikin tehtyä sallituissa puitteissa.

Koko Ruoholahden asuinalue on minulle melko tuntematonta, sillä muutimme pois Lauttasaaresta juuri kun alueen rakentaminen toden teolla alkoi. Toimistokolossien takaa alkaa meri pilkottaa, ja varsin lempeän näköinen koulurakennus isoine pihoineen näyttää huomattavasti kutsuvammalta kuin kadun toisella puolella sijaitsevat teräksestä ja lasista kasatut toimistokuutiot.


Onko suomalainen yhteiskunta muuttunut sellaiseksi, että koulun etuovi pitää pitää lukossa ja sisäänpääsy on ovikellon takana? Valitettavasti näin näyttäisi olevan. Kirjastolle löytyy onneksi oma sisäänkäyntinsä koulun sisäpihan puolelta.



Kirjasto on kooltaan HelMet-sarjan kääpiöluokkaa, ja kuvaaminen pienessä (lasten)kirjastossa niin ettei lapsia tule mukaan oli jokseenkin haasteellista. Toivottavasti allaolevasta otoksesta kuitenkin välittyy kirjaston hieno tunnelma: neliöiden vähyyttä on kompensoitu kuutioilla; kirjastohuoneella on metrikaupalla korkeutta ja tilaan tulee runsasti valoa suurista ikkunoista. Kirjahyllyt on sijoitettu tiiviisti ja sisustus on värikästä, ja toi elävästi mieleeni Suoraman ala-asteen kirjaston jossa vietin erinäisiäkin tunteja 1970-luvulla.


Minulla on ilmeisesti jonkinlainen tuolifiksaatio - ja kyllähän istumispaikka lukemiseen kovasti liittyy - joten tämänkin kirjaston yksityikohdaksi valikoituivat tuolit. Tällä kertaa peränurkkaan sijoitettu lastentuolien rivistö.



Faktat

Valmistumisvuosi: 1996
Pinta-ala: 120 m2
Erikoisuus: -
Kirjasto: 11/63
Pvm: 9.3.2012
Kulkuväline: Bussi 20

Kirja: Björn Sortland: Silmätyksin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti