keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Töölön kirjasto

Keskiviikkoisena lokakuun iltana tie vei Töölöön, jossa pidettiin Helmet-kirjastojen Kirjastoheimo-starttitapahtuma. Samalla pääsin käymään kirjastossa, joka oli 90-luvun taitteessa lähikirjastoni. Tosin silloin hyödynsin sitä lähinnä tentteihin lukemiseen.

Töölön kirjaston julkisivu on komea, onhan kyseessä arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema rakennus. Kauneimmillaan julkisivu on mielestäni etelästä Topeliuksenkatua lähestyttäessä, jolloin ikkunoiden rytmittämä pitkä sivu pääsee oikeuksiinsa.


Itään päin avautuva pääovi jääkin sitten Topeliuksenkadun ja Humalistonkadun väliin vähän puristuksiin eikä näkymä ole yhtä juhlava.


Käyttäjälle, jonka mielessä ovat pääasiassa kirjat, Töölön kirjasto on kokemuksena hieman pettymys. Tämä siksi, että pääosassa kirjastossa tuntuu olevan juuri arkkitehtuuri, ei lukeminen. Ala-aula on suorastaan kalsea, sillä ensimmäisessä huoneessa kävijää vastaan tulevat vain harvaan asetellut Bestseller-hyllyt. Ovien takaa löytyvät haettavat varaukset ja erittäin hajanainen lehtienlukualue. Jos keksii, että Satumaa tarkoittaa lastenosastoa, löytää ala-aulan vasemmalta puolelta erittäin viihtyisän lapsille suunnatun tilan.

Kirjat löytyvät pääasiassa kerroksista 2 ja 3, joista etenkin jälkimmäinen, parvi, on hyvin sympaattinen tila. Kakkoskerroksessa jäin hämmästelemään kirjojen vähyyttä - kieltääkö rakennuksen suojelu enempien niteiden tai korkeampien hyllyjen käytön?


Lukusalia kävin ovelta kurkkaamassa, ja se näytti yhtä toimivalta kuin 25 vuotta sitten. En kehdannut käydä häiritsemässä opiskelevia kuvaamisellani. Parvella oli hieno kokoelma taidekirjallisuutta, ja sen matalassa tilassa matalat hyllyt näyttivät suhteiltaan lempeämmiltä.


Neljännestä kerroksesta löytyy Terassin nimellä kulkeva tilan. Mistään ei käy ilmi, että sielläkin olisi ollut lainattavaa. Voin nyt tässä paljastaa, että tuossa täysin sisätiloihin sijoittuvassa huoneessa löytyy lainattavaa musiikkia, Töölön kirjaston sarjakuvakokoelmat sekä oikein viihtyisä punainen sohvaympyrä.

Yksityiskohdaksi Töölön kirjastosta valikoitui silmiini ervimäinen portaikko, joka on itselleni tuttu jo Porthanian ajoilta.


Faktat

Valmistumisvuosi: 1970 (remontti 2014-2016)
Pinta-ala: 2324 m2
Erikoisuus: Kirjastossa on useita Helsingin taidemuseon (HAM) teoksia näytteillä
Kirjasto: 18/71 (Kirjasto 10 suljettiin 30.9.2018)
Pvm: 24.10.2018
Kulkuväline: Bussi 18 keskustasta
Kirja: Marko Annala: Värityskirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti