perjantai 2. marraskuuta 2018

Kallion kirjasto

Ehdin käydä Kallion kirjastossa jo aikaisemmin, toukokuussa 2012, tämän projektin puitteissa. Sitten homma jäi kuudeksi vuodeksi, ja kun kirjasto on kerran tässä välissä remontoitu, päätin käydä siellä toistamiseen. Ja onhan Kallion kirjasto melkoinen kruunujalokivi mitä kirjastoihin tulee. Wikipedia tietää kertoa, että vuonna 1912 valmistunut uljas rakennus on Suomen ensimmäinen kunnallisilla varoilla rakennettu kirjastorakennus, ja korttelinsa ainoa rakennus. Komealta se näyttääkin, jopa syksyisenä sadepäivänä.


Kirjastoromantikolle Kallion kirjasto on taivas, sillä pääosaa siellä näyttelevät kirjat. Sisätiloista huokuu se, että lukemisen edistäminen on tämän talon pääfunktio. Sisääntulokerroksesta löytyy kaunokirjallisuus, ja hyllyjen päistä löytyy kivoja pieniä teemakokoelmia.


Seuraavaan kerrokseen on sijoitettu tietokirjallisuus. Tästä kerroksesta löytyy myös erilaisia työpisteitä. Ainoa miinusmerkki ikkunoista puhaltavasta vedosta, joka sai tietotyöläisen pitämään takin päällä työskennellessä.


Vielä löytyy yhdet, modernimmat rappuset ylöspäin ja niiden päässä odottaa lastenosasto. Ylin kerros otettiin käyttöön peruskorjauksen yhteydessä 1990-luvun alussa. Kallion kirjastossa on hienosti onnituttu lokeroimaan erilaiset toiminnot eri osiin rakennusta. Toki rakennus itsessään tarjoaa tähän erittäin hyvät mahdollisuudet.

Kallion kirjastosta on todella vaikeaa poimia yhtä yksityiskohtaa, sillä pieteetillä remontoitu rakennus on yhtä hillittyä visuaalista ilotulitusta. Kauneimmaksi valitsin kuitenkin tämän sisääntulokerroksen vihreän pylvään.


...mutta on täysin mahdotonta jättää pois kupolisalia ja siltä näkyvää lehtiparvea. Lehtien lukemiselle kuten kaikelle muullekin löytyy Kallion kirjastosta oma onnistuneesti suunniteltu tilansa. Pohjakerroksen vuokrattavassa kokoustilassa en käynyt.


Faktat

Valmistumisvuosi: 1912 (peruskorjaus 1991, remontti 2017-2018)

Pinta-ala: 2295 m2 (internet ei tiennyt, mutta Kallion kirjaston henkilökunta kyllä, kiitos heille!)
Erikoisuus: Straight Outta Kallio -kokoelma, Suomen ensimmäinen sateenkaarihylly 
Kirjasto: 19/71
Pvm: 31.10.2018
Kulkuväline: Bussi toi Koillis-Helsingistä käytännössä ovelta ovelle
Kirja: Hannu Harju (toim.): Ääntä ja vimmaa. Kirjoituksia 50-vuotiaasta Keltaisesta kirjastosta

5 kommenttia:

  1. Kokonaisala on kaupungin karttapalvelun mukaan 2295 m2 ja tilavuus 8930 m3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Markus, ehdit vastata ennen meitä!

      Poista
    2. Kiitos Markus! Myös siitä, että nyt löysin tämmöisenkin palvelun kuin kaupungin karttapalvelu.

      Poista
  2. Kallion kirjasto on kyllä yksi ihanimmista kirjastoista! Siellä on hyvä valikoima kirjoja ja rakennus on nätti.

    VastaaPoista