keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Jakomäen kirjasto

Jostain syystä olin visioinut Jakomäen kirjaston osaksi paikallista ostoskeskusta, ja kun saavuin tämän yhden lähikirjastoni tienoille pyörin hetken aikaa neuvottomana ostarin kulmilla. Iloiseksi yllätyksekseni kirjasto löytyikin ostarin vierestä ihan omasta rakennuksestaan. Erillisistä kirjastorakennuksista tulee aina hyvä mieli: että kirjasto on katsottu niin merkittäväksi, että sille on rakennettu ihan oma talo.


Jakomäen kirjaston rakennus on 80-luvun alusta, ja sen ulko-ovi on tuon ajan estetiikan mukainen, eli melko karu. 


Kirjasto on melko pieni ja sen näkee oikeastaan yhdellä silmäyksellä heti sisään astuttuaan. Ovesta heti oikealla on selvästi nuorten oleskeluun tarkoitettu alue. Viihtyisien sohvaryhmien ja pelialueen lisäksi hyllyillä on tarjolla elämäkertoja ja nuortenkirjallisuutta.


Ovesta oikealla salin etuosassa on puolestaan palvelualue. Värikäs palvelutiski on helppo erottaa. Lähinnä ikkunaa oikealla puolella on pari asiakastietokonetta.


Kirjaston takaosasta löytyy sitten puolestaan lastenalue. Osa kirjahyllyistä on sijoitettu melko korkealle, teletappikokoisten asiakkaiden ulottumattomiin, mutta on kirjoja onneksi heidänkin saatavillaan. Lastennurkan väritys on rauhallisen vihreä.


Toiselta puolelta kirjaston takaosasta pääsee tyylikkään lasiseinän erottamaan erilliseen lehtilukusaliin. Näinkin pienessä kirjastossa on onnistuneesti tehty erilaisia tiloja kirjaston eri osiin. Kirjastossa näkyi olevan lainattavana myös potkulautoja ja sauvakävelysauvoja!


Jakomäen kirjaston yleisväritys on tumma, mikä vaikutelma syntyy ennen muuta siitä, että hyllyt ovat mustia. Tila ei ole kuitenkaan pimeän oloinen, sillä hyllyt ovat melko matalia.


Yksityiskohtana Jakomäen kirjastosta jäi mieleen koko kirjastohuonetta kiertävät värikkäät kalaboordit. Veikkaan, että ne on toteutettu yhteistyönä paikallisten päiväkotien ja koulujen kanssa. Hienoja yksilöllisiä kaloja olisi voinut jäädä tutkimaan pidemmäksikin aikaa.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1981 (remontti 2014)
Pinta-ala: 424 m2 (vuokrapäätöksen perusteella laskettuna)
Erikoisuus: Omatoimikirjasto, PS4, lukupiiri
Kirjasto: 45/71
Pvm: 4.5.2019
Kulkuväline: Polkupyörä
Kirja: Kalle Lähde: Happotesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti