keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Sakarinmäen lastenkirjasto

Helmet-alueen itäisin kirjasto on Östersundomissa, alueella, joka liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Kirjasto on auki vain koulujen lukukausien aikana ja vain perjantaisin 9-15, joten retki Sakarinmäkeen oli hyvä ajoittaa kesälomalle.

Kirjasto on osa isompaa rakennuskompleksia, jossa on myös koulu-, päiväkoti- ja liikuntatoimintaa. Suoraan maantieltä saapuva löytää ensimmäiseksi parkkipaikan ja sitä lähimmän rakennuksen seinässä olevan alueen kartan.

Valitettavasti kartta on seinässä aika ylhäällä, enkä pitemmälläkään tihrustamisella löydä siitä mainintaa kirjastosta. Suuntaan siis pääovelle ajatellen että sieltä varmaan keksin reitin eteenpäin.

Rakennuskompleksi onkin hieno, modernia puurakentamista parhaimmillaan. Turhautumista aiheuttaa vain pääovi, joka on lukossa. Paikalle tulee onneksi koululuokka, jonka ohjaajat onnistun vakuuttamaan siitä, että kirjaston pitäisi olla auki ja pääsen ovesta sisään heidän avainkortillaan.

Sisälläkään ei näy opasteita, joten toinen ystävällinen nuori mies vie minut käytäviä pitkin kirjaston karuhkolle sisäänkäynnille. Onneksi kirjasto on kuin onkin auki - mutta olipa vaikeaa löytää se!


Kirjastotila jakautuu kahteen osaan. Ovesta vasemmalla on oleskelutilaa, joka näin tuntien välissä on tyhjillään.


Juttelen ystävällisen kirjastovirkailijan kanssa, ja hänkin harmittelee kirjaston heikkoa tavoitettavuutta. Kuulen myös, että paitsi kirjat, myös kirjastovirkailijat kelluvat nykyään, ja hän saa keskittyä omaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden osaamiseensa kaikissa itäisen Helmet-alueen kirjastoissa.

Koska Sakarinmäen kirjasto on auki vain kerran viikossa, on aina aukioloaikana myös aineiston purkua tiedossa. Lupaan yrittää ottaa kuvia, joissa kirjalaatikot eivät pahemmin näy. Tässä kirjaston pieni palvelutiski.


Aineisto sijoittuu seinänvierustojen ja keskilattialla oleviin hyllyihin, joita on sijoitettu tilaan heti sisäänkäynnistä alkaen. Tilaan mahtuu myös lukupöytiä.




Sakarinmäestä löytyy myös lehtiä, mutta kuten kaikki aineisto täällä, ne ovat lasten ja nuorten sellaisia.


Yksityiskohtana tätä kirjastosta otan mukaan kirjastovirkailijan lempinäkymän ulos ikkunasta. Hän kertoo, että parasta Sakarinmäessä on juuri sen suora yhteys ympäröivään luontoon, sekä tietysti hyvä sijainti keskellä lasten jokapäiväistä elämää. Olemme yhtä mieltä siitä, että näin hienon kirjaston soisi olevan paremmin tiedossa ja paremmin saavutettavissa!


Faktat
Valmistumisvuosi: 2009 (rakennus 2005)
Pinta-ala: 700 hum2
Erikoisuus: Vain lasten ja nuorten aineistoa
Kirjasto: 61/71
Pvm: 16.8.2019
Kulkuväline: Polkupyörä Tapaninkylästä
Kirja: Eva Krantz: Osasto 23

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti