keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Lumon kirjasto

Yhtenä lauantaipäivänä oli aikaa poiketa Malmilta pohjoiseen ja käydä tarkastamassa pari päivää aikaisemmin remontin jälkeen avattu Lumon kirjasto Korsossa. Kartta kertoi Lumon sijoittuvan ihan radan viereen, joten ajattelin yhden seutulipun hinnalla näkeväni sekä Lumon että Koivukylän kirjastot. Mutta ensiksi siis Lumoon. Kyseinen monitoimikeskus on tosiaan ihan radan vieressä, mutta kirjaston löytääkseen pitää kävellä jotakuinkin rakennuksen toiselle puolelle. Siellä radanvarren harmaa julkisivu vaihtuukin pirteämpään puna-vihreään komboon.


Kirjasto löytyy heti ulko-ovesta vasemmalle mentäessä. Varsinaista ovea ei ole, vaan kirjaston tila aukeaa suoraa Lumon aulasta. Kun kirjasto on suljettu, metallinen verkkoeste lasketaan alas. 


Parhaan yleiskuvan Lumon kirjastosta saa, kun kipuaa heti ylös salin takaoikealta nousevia portaita. Kakkoskerros on varattu lukijoille eli siellä ei ole kokoelmia vaan koko joukko erilaisia mahdollisuuksia istuskella ja oleilla. Mutta lukemisen ohessa kannattaa vilkaista alas.


Erilaisia oleskeluryhmiä löytyi toisesta kerroksesta ainakin neljä erilaista. Niistä parhaiten mieleeni jäivät nämä pirteän turkoosit tuolit portaista oikealla. 


Toisessa kerroksessa on myös pieni lukusali, jossa yo-kirjoitusten läheisyydestä huolimatta oli lauantaina päivällä vain yksi opiskelija. Niinpä uskalsin käydä kuvaamassa myös Lumon vetonaulan, lukusalin riippumaton.


Alhaalla varsinaisessa kirjastosalissa on oma erillinen nurkkauksensa lapsille, josta löytyi kutsuvan näköiset, värikkäät penkit. Tämän salissa olevan tilan lisäksi vierestä löytyi erillinen satuhuone, jossa meno oli niin vilkasta etten kehdannut mennä sinne kuvaamaan. Huone häämöttää alla olevassa kuvassa taustalla.


Itse kirjahyllyt ovat verrattain matalat ja kirjastosali on miellyttävän avaran ja valoisan oloinen. Koska en ollut Lumon kirjastossa aikaisemmin käynyt, en osaa verrata uutta ilmettä entiseen, mutta ilman vertailuakin remontti vaikuttaa erittäin onnistuneelta!


Faktat
Valmistumisvuosi: 2003 (remontti 2018-2019)
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Riippumatto
Kirjasto: 37/71
Pvm: 9.3.2019
Kulkuväline: N-juna Malmilta
Kirja: Petina Gappah: Muistojen kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti