lauantai 2. maaliskuuta 2019

Sellon kirjasto

Olen tässä kierrellessäni oppinut, että kirjastojen yksi keskeinen ominaisuus on olla ihmisten saatavilla. Fyysisellä sijainnilla on tässä iso merkitys. Niinpä ei olekaan ihmeellistä, että kulutusyhteiskunnassa kirjastoja on alettu tuoda myös kauppakeskuksiin - siellähän ihmiset joka tapauksessa viettävät aikaansa. Ensimmäiseksi kauppakeskuskirjastokseni valikoituu Leppävaarassa sijaitseva Sellon kirjasto, johon hurauttaa näppärästi junalla Helsingin keskustasta parissakymmenessä minuutissa.

Sellon kauppakeskus on aivan junaradassa kiinni, mutta en pettymyksekseni löydä kirjaston logoa valomainoksien tilkuttamalta ulkoseinältä. Heti sisään astuessani näkyy kuitenkin helpottava opaste, joka kertoo kirjaston sijaitsevan jossain yläkerrassa.


Yläkerrassa opasteet ohjaavat ensikertalaista edelleen, mutta silmiini ei osu kirjaston logoa. Sello on varsin iso kauppakeskus, ja alan jo epäillä eksyneeni. Semminkin kun viimeisin opaste näyttää ohjaavan minut ovesta ulos.

Ja niinhän se onkin, että itse asiassa Sellon kirjasto ei olekaan varsinaisen kauppakeskuksen sisällä, vaan se sijaitsee omassa erillisessä rakennuksessaan ikään kuin Sellon takapihalla. Julkisivu on sen verran komea, että satunnainenkaan kulkija ei voi kävellä ohi.


Kirjasto on itse asiassa valtavan kokoinen. Alakerran aula, joka aukeaa heti sisääntulon jälkeen, on auki kattoon asti, ja yleisvaikutelma on todella avara. 


Alakerrassa ovat palvelu- ja itsepalvelualueet, kirjoista siis lähinnä noudettavat varaukset. Ainakin arki-iltana kirjastossa oli tosi paljon vilskettä juuri alakerrassa, jossa oli paljon pieniä erilaisia kokoontumistiloja. Ne vaikuttivat kaikki varatuilta, enkä ihmisten kokouksia kuviin dokumentoinut.

Aivan taaimmaisena alakerrassa on lasten alue. Sekin oli täynnä pieniä kirjastonkäyttäjiä vanhempineen, joten muistona siitä tallentui kuva näistä hauskoista tötterölampuista.


Sellon kirjastosta oli todella vaikeaa löytää yhtä yksityiskohtaa, sillä kirjaston aktiivinen hyörinä vaikeutti pieniin asioihin keskittymistä. Nämä toiseen kerrokseen vievien portaiden opasteet kuitenkin havaitsin, ja pidin ideaa opasten sijoittelusta oivaltavana.


Toisesta kerroksesta oli hieno näkymä alakertaan.


Yläkerta on Sellon kirjastossa siis pyhitetty pääasiassa kirjakokoelmille. Tila on aavistuksen verran sokkeloinen kaikessa suuruudessaan, enkä pikaisella läpikävelyllä pystynyt täysin hahmottamaan kokoelmien sijoittelun kokonaisideaa. Opasteet ovat kuitenkin selkeät, joten mieluisaa luettavaa löytyy varmasti.


Tyylillisesti Sellon kirjastossa on varmaan haettu industriaalista tunnelmaa, sillä väljyydestään huolimatta tila oli hieman synkän ja varastomaisen tuntuinen. Hyllyrivien välissä oli toisinaan sellainen tunne, kuin olisi Ikeassa ollut.



Toisesta kerroksesta löytyy myös lehtienlukualue ja ison kirjaston lehtivalikoimatkin ovat kattavat. Näin jälkikäteen en osaisi enää neuvoa kysyvää, missä kohtaa toista kerrosta lehtialue sijaitsee.


Sellon kirjasto teki erittäin positiivisen vaikutuksen siellä vallitsevan kuhinan vuoksi. Tämä kirjasto on todellakin kaikille tarpeellinen julkinen tila, jonka alueen asukkaat ovat ottaneet omakseen.

Faktat
Valmistumisvuosi: 2003
Pinta-ala: 5846 m2
Erikoisuus: Leppävaaran aluekirjasto, Paja, jossa erilaisia IT- ja käsityölaitteita, eniten kävijöitä Helmet-kirjastoista
Kirjasto: 34/71
Pvm: 25.2.2019
Kulkuväline: A-juna Rautatieasemalta
Kirja: Michael Houellebecq: Alkeishiukkaset







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti