keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Venäjänkielinen kirjasto

Olisinpa tajunnut Sellon kirjastossa käydessäni, että samasta osoitteesta löytyy myös toinen kirjastokohde. No, enpä tajunnut, joten piti tehdä uudestaan matka Leppävaaraan. Venäjänkielistä kirjastoa ei ollutkaan ihan helppo löytää, sillä alakerran opasteista en sitä omatoimisesti bongannut. Infotiskin ystävällinen virkailija sitten ohjasi toisen kerroksen "ihan perälle".

Kirjastoa ei ole mitenkään erityisesti rajattu Sellon tilassa. En myöskään osaa kyrillisiä aakkosia, joten en olen täysin varma, löysinkö oikean paikan. Luulen kuitenkin löytäneeni. Venäjänkieliseen kirjastoon on koottu 25 000 niteen (+ melkein 3000 sähköisen julkaisun) kokoelma, josta osa oli ennen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen instituutissa, osa ympäri HelMetin muita kirjastoja (kirjaston historiasta lisää täältä).

 
Hyllyt noudattelevat Sellon kirjaston estetiikkaa, ja niitä näyttää olevan hyvinkin sen verran, että kirjoja se 25 000 tuonne mahtuu. Osa hyllyistä on matalia, mutta lähempänä ikkunaseinää on melko jyhkeitä, korkeita hyllyjä.


Hyllyväleihin on ripoteltu esittelytelineitä, johon on nostettu kirjoja näytille. Vajavaisesta kielitaidostani johtuen en pystynyt päättelemään, onko kyseessä esimerkiksi joku teema (elämäkertoja?) vai ovatko kirjat telineessä vain sattumalta.


Kirjastossa oli tarjolla myös venäjänkielisiä lehtiä. Hyllyväli oli niin kapea, etten päässyt oikein kuvausetäisyydelle lehtitelineestä.


Kierroksen päätteeksi löytyi äärimmäisestä nurkasta vielä kohtuullisen kokoinen musiikkiosasto.


Industriaaliseen tyyliin sisustetusta kirjastosta oli vaikeaa löytää mieleenpainuvaa yksityiskohtaa. Sellainen kuitenkin oli olemassa, kun vain nosti katseensa vähän ylemmäs: Yhden hyllyn päällä oli, kuin unohdettuna, hieno askartelutyö Pyhän Vasilin katedraalista Punaiselta torilta.


Dokumentoin tähän varmuuden vuoksi myös Venäjänkielisestä kirjastosta lainaamani kirjan, siltä varalta että tuo kirjoitusasu on mennyt tavalla tai toisella pieleen kopioitaessa. Tätä kirjaa siis en pystynyt lukemaan, eikä sitä löydy Helmet-kirjastoista millään osaamallani kielellä.


Faktat
Valmistumisvuosi: 2013 (Sellossa, perustettu 1949)
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Vain venäjänkielistä materiaalia; lainaus kaikkialle Suomeen
Kirjasto: 49/71
Pvm: 27.5.2019
Kulkuväline: A-juna Kauniaisista
Kirja: Друг / Сигрид Нуньес ; перевод с английского Е. Татищевой

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti