tiistai 19. marraskuuta 2019

Otaniemen kirjasto (maali siirtyy)

Tämä olisi voinut olla projektin päätös, elleivät Otaniemen lukiolaiset olisi vaatineet ja saaneet koulunsa yhteyteen Espoon kirjaston toimipistettä. Ei auta, siellä se kirjasto on Helmet-sivuston virallisessa listauksessa ja samalla projektissa mukana. Pimeänä marraskuun iltana hyppään metroon ja lähden kohti Aalto-yliopiston asemaa.

Otaniemen lukio löytyy helposti kivenheiton päästä metroasemasta. Moderni rakennus näyttää iltavalaistuksessa hyvältä sateenkin läpi. Huomio kiinnittyy Jussi TwoSevenin karhutaideteokseen talon seinässä.


Koulun pääovi on auki, mitä ihmettelen hieman. Sisällä paljastuu, että jotkut isommatkin juhlat on menossa. Löydän kirjaston sisäoven, joka ei kuitenkaan aukene omatoimikirjastolaiselle. Sisäseinästä näkee kuitenkin hienosti, kuinka suunnitteluvaiheessa oleva kirjasto muotoutuu käyttäjiensä ideoiden pohjalta.


Vahtimestari ohjaa minut ulkopuolella sijaitsevalle varsinaiselle kirjaston sisäänkäynnille. Vähän huomaamaton pimeähköön nurkkaan sijoittuva ovi on. Vieressä oleva iso, kutsuva ikkuna erottuu helposti.



Pimeä on myöskin omatoimikäyttäjän sisäänpääsylaite, eikä ohjeita ole. Onneksi näistä on tullut kokemusta, joten osaan arvata mitä halutaan. Kortin viivakoodi skannaukseen, PIN-koodi ja vielä risuaita perään. Ovi aukeaa.

Sisällä ensimmäinen tunne on spontaani ihastus - on kuin olisi kävellyt jonkun olohuoneeseen. Koko kirjaston näkee käytännössä yhdellä vilkaisulla suoraan sisäänkäynnin luota.


Kirjasto avautuu täyteen toimintaan vasta ensi vuoden puolella, mutta jo lokakuusta asti täältä on voinut lainata kirjoja. Aikuisten materiaali mahtuu hyvin yhteen kuvaan.


Kirjan voi napata tutustuttavaksi vaikkapa todella mukavannäköiseen sohvaan, joita kirjastossa on parikin kappaletta. Täällä on selkeästi panostettu oleskeluun. Arki-iltana kirjastossa oli hiljaista - lisäkseni siellä oli vain yksi kävijä.


Lasten aineistoa löytyy myös, vaikka varsinaista lastennurkkausta ei olekaan. Sohvat kelvannevat kaikenikäisille.


Pieni lehtihyllykin löytyy, innovatiivisesti liikuteltavaa mallia sekin.


Lehtiä voi lukea vaikka pöydän ääressä. Tällaisia työskentelyynkin sopivia ryhmiä on kirjastossa useita. Alla olevan kuvan takana näkyy lisää oleskeluun sopivia sohvia kirjastosalin ikkunaseinällä.


Koko Otaniemen kirjasto on kuin pieni karkki, ja melkein minkä vaan olisi voinut napata yksityiskohdaksi. Esimerkiksi tämän nykynuorten vastuullisuudesta kertova lajittelupiste karhutaustoineen oli ihastuttava.


Vielä enemmän tykästyin kuitenkin viherseinään, vaikka olen niitä nähnyt muuallakin. Kaiken kauniin keskellä se oli kuin piste iin päälle tässä pienessä kirjastohelmessä.


Faktat
Valmistumisvuosi: 2019
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Omatoimikirjasto, Westend Indiansin kausikortteja lainaksi
Kirjasto: 71/72
Käyntipäivä: 13.11.2019
Kulkuväline: Metro Kampista
Kirja: Pentti O. A. Haikonen: Tietoisuus, tekoäly ja robotit







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti