sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Pähkinärinteen kirjasto

Pähkinärinteen kirjasto sijaitsee suunnilleen samoilla leveysasteilla kotini kanssa, mutta poikittaista matkaa sinne on 16 kilometriä. Pieni haaste julkisilla liikkuvalle, mutta kolmella bussilla pääsee tunnissa perille. Myyrmäkeen olen useasti mennyt salibandypeliä katsomaan, mutta nyt pitää jaksaa vielä yksi etappi, että pääsee perille.

Kirjasto sijaitsee Rajatorpantien ja Vihdintien väliin jäävällä pienellä asutusalueella, ja samalla suikaleella on myös pieni ostoskeskus sekä koulu ja palvelutalo. Kirjastorakennuksen löytää aurinkoisena päivänä helposti hyvän kirjallisen opasteen avulla.

Vaikka rakennuksen ulko-ovi ei ole mitenkään erityinen, huomaan, että pelkästään ovenkarmin maalaaminen (täällä vihreällä) tekee sen vähän juhlavammaksi. Helppo ja halpa somistusidea kaikille niille kirjastoille, joille olen toivonut vähän huomiota sisäänkäyntiin.

Pähkinärinteen kirjastokin on aamuisin omatoimikirjasto. Tällä kertaa minulla ei ole vaikeuksia sisäänpääsyn kanssa vaikkei ohjeita olekaan, sillä kirjastokortille on oma selkeä rako. Tuulikaapissa on yllätys: kengät pyydetään ottamaan pois, jotta tila pysyy siistimpänä. Tottelen toki.

Itse kirjastosali on yleisilmeeltään vähän karu. Se johtuu varmasti siitä, että kalusteita on tilan kokoon nähden varsin niukasti, mikä synnyttää hieman varastoimaisen vaikutelman.


Aikuisten aineisto taitaa kaikkinensa mahtua tähän yhteen kuvaan (bestseller-hyllyä lukuun ottamatta).


Pienten lasten hyllyt ovat onnistuneet, värikkäät ja sopivan matalat. Tähän eteen ehkä olisin kaivannut jonkinlaista istuskelutilaa pienokaisille.


Kirjastoon mahtuu myös lehtienlukutila, ja siellä olikin pari asiakasta (jotka rajasin ulos kuvasta). Pöytäryhmä vaikutti toimivalta, ja lehdet olivat samoissa kivoissa karusellitelineissä, joita olen nähnyt muissakin kirjastoissa.


Pähkinärinteen kirjaston kanssa samassa tilassa toimii hyvin varusteltu nuorisotila. Kuvassa näkyvien pelipöytien lisäksi sieltä löytyi monta lupaavaa lukupaikan näköistä nurkkausta.


Täysin kirjastoon liittymättömästi nuorisotilassa oli myös nopeustestilaite, johon ihastuin aikoinaan Speden speleissä. Harmi, etten saanut sitä käyntiin...


Pähkinärinteen kirjasto ansaitsisi mielestäni pienen kasvojenkohotuksen, sillä kirjaston sijainti on mainio ja se palvelee hyvin alueen asukkaita ja koululaisia. Samaan hengenvetoon kirjaston hauskin yksityiskohta kuitenkin osoittaa, ettei kaiken sisustamisen tarvitse vaatia rahaa: tykästyin kovasti näihin naistenhuoneen seinän somistuksiin.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1981
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Tila yhteiskäytössä nuorisotilan kanssa, omatoimikirjasto
Kirjasto: 69/71
Käyntipäivä: 1.11.2019
Kulkuväline: Bussit (61T + 560 + 555) Tapaninvainiosta 
Kirja: Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti