torstai 28. marraskuuta 2019

Kirjastoauto Espoo

Kaikki projektit päättyvät joskus. Tämä projekti päättyi sateisena marraskuisena keskiviikkoiltana Espoon Seilimäessä, jonne matkasin tutustumaan Espoon kirjastoautoon. Espoossa pysäkkiaikataulut vaihtuvat ilmeisesti viikottain niin, ettei niitä ole järkevää julkaista pdf:na. Onneksi tälle viikolle sattui suhteellisen lähellä olevia pysäkkejä, vaikka kyllä se oman aikansa kesti Seilimäkeenkin matkustaa.

Kirjastoautot ovat ihania, kun ne tulevat sinne mistä ihmisillä on liian pitkä matka fyysiseen kirjastoon. Ihania ne ovat myös luotettavuudessaan: Kirjastoauto Helmi on jo odottamassa, kun saavun paikalle täsmälleen silloin, kun auton pitäisi siellä olla.

Auto on ilmeisen suosittu, sillä paikalla on useita lapsiperheitä. Sisäänkäynnistä oli mahdotonta saada parempaa kuvaa ilman että olisi tullut dokumentoineeksi jonkun natiaisen mukaan otokseen. Tässä se kuitenkin on.

Sama ekonomisuus kuin Vantaan ja Helsinginkin autoissa on määrännyt Helmen sisustusta. Kirjashyllyt reunustavat koko tilaa, ja väliin jää pieni kaistale kulkemista varten.

Lasten kuvakirjat on tässä autossa sijoitettu auton peräpäähän. Varsinaisia oleskelualueita on siitä johtuen niukasti. Hyörinää katsellessa onkin ilmeistä, että tänne tullaan nimenomaan tuomaan ja hakemaan aineistoa, ei sen kummemmin oleilemaan.

Lehtihylly on Espoon Helmi-autossa verrattain iso. Kirjastoautojen kokoelmaakin voi siis tilan sallimissa puitteissa hyvin muokata asiakaskunnalle sopivaksi.

Kuten muissakin kirjastoautoissa, palvelutiski sijoittuu auton etuosaan. Tämä on varmasti ainoa käytännöllinen ratkaisu, kun henkilökunta, joka myös kuljettaa autoa, pystyy näppärästi siirtymään ohjaimista pöydän ääreen ja takaisin.

Tiesin jo aiempine autojen perusteella, että kirjastoautoissa kannattaa katsoa myös kattoon. Helmessäkin oli myös katossa kivat somisteet. Tällaisista pienistä yksityiskohdista tulee sellainen olo, että kirjastoauto on tärkeä, koska jokaista kohtaa on mietitty huolella.

Helmelle oli ominaista pienet stanssatut eläinfiguurit joita oli siellä täällä. Oma suosikkini, ja hymyn huulille jättänyt yksityiskohta tästä kirjastosta oli alla oleva lainausautomaatin viereen ikuistettu apina, joka siinä tarkkaili mitä kirjoja kävijät ottivat mukaansa.


Faktat
Valmistumisvuosi: Kirjastoautokonsepti 1964
Pinta-ala: n/a
Erikoisuus: Liikkuu pyörillä paikasta toiseen
Kirjasto: 72/72
Käyntipäivä: 13.11.2019
Kulkuväline: Bussi 114 Tapiolasta
Kirja: P. D. James: Valepotilas







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti