torstai 14. marraskuuta 2019

Suurpellon kirjasto

Kun köröttelen Pähkinärinteestä Leppävaaran kautta kohti Suurpeltoa, saan huomata että alue on nimensä veroinen. Peltoa aukeaa silmien edessä horisonttiin asti, ja kaukana näkyy joitakin rakennuksia. Yksi niistä näyttää olevan kartan perusteella se, johon Suurpellon kirjasto (elokuuhun 2018 asti Opinmäen kirjasto) sijoittuu.


Kävelen lähemmäksi, ja selkeät tekstiopasteet kertovat, että suunnistukseni on osunut oikeaan. Läheltä katsottuna rakennus on varsin massiivinen. Samassa pytingissä pitää majaansa myös Espoon kansainvälinen koulu.


Kirjaston ulko-ovi on onneksi helppo erottaa selkeän HelMet-merkinnän avulla. Tännekin pääsee pitkin päivää omatoimisesti, mutta osun nyt siihen aikaikkunaan, jolloin henkilökunta on paikalla, joten minun ei tarvitse testata laitteistoa.


Hauskana kontrastina Pähkinärinteen kirjastolle täällä pyydetään eteisessä nimenomaan jättämään kengät jalkaan. olisi melkein tehnyt miltei kysyä henkilökunnalta, miksi tällaista kehotusta on tarvittu. Ehkä kv-koulussa kengät otetaan pois?


Kirjastosta saa ensisilmäyksellä asiallisen, modernin vaikutelman. Tila ei ole erityisen korkea, joten mitään wau-efektiä ei ole haettu, vaan pääasiassa tuntuu olleen toiminnallisuus.


Pitkin kirjaston sivuja on sijoiteltu pieniä lukunurkkauksia. Tässä ovesta vasemmalle sijoittuvan seinustan tunnelmaa. Vihreä verho ja sen takana oleva lasiseinä rajaavat tilaa koulun puolelle.


Ulko-ovesta vasemmalla on myös pöytäryhmä. Siitä eteenpäin aukeaa iso oleskelualue, joka oli käyntihetkelläni niin täynnä koululaisia, etten mennyt sinne kuvaamaan.


Kirjaston keskiosaan sijoittuva palvelutiski on yksi onnistuneimpia näkemiäni. Kevyen ja raikkaan oloinen olematta kuitenkaan epäsiistin näköinen. Tiski on sijoitettu hyvin onnistuneesti niin, että siitä pystyy käytännössä tarkkailemaan koko kirjaston aluetta.


Kirjaston nuorimmille käyttäjille suunnattu alue on täällä Suurpellossakin toteutettu onnistuneesti niin värien, somistuksen kuin kokonsakin puolesta. Kirjat ovat mielenkiintoisen näköisessä hyllykössä suoraan kohderyhmän nenän edessä.


Kirjastossa on poikkeuksellisen paljon myös koululaisille suunnattua englanninkielistä aineistoa. luonnollinen syy tähän on tietysti naapurin kansainvälinen koulu. Hyllyrivistö reunustaa isoa oleskelutilaa.


Yksityiskohtaa ei meinannut asiallisen oloisesta Suurpellon kirjastosta ensin löytää, mutta onneksi oleskelutilan nurkasta löytyi tämän Afrikan tähti -matto. Se herätti lämpimiä muistoja niin omasta kuin omien lastenkin lapsuudesta.


Faktat
Valmistumisvuosi: 2015
Pinta-ala: 275 hym2
Erikoisuus: Omatoimikirjasto
Kirjasto: 70/71
Käyntipäivä: 1.11.2019
Kulkuväline: Bussit (555 + 532)
Kirja: José Saramago: Ricardo Reisin viimeinen vuosi









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti