keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Pointin kirjasto

Pääkaupunkiseudun kuntien välinen poikittaisliikenne viikonloppuisin ei ole se nopein tapa edetä paikasta toiseen. Onneksi Malmilta Pakkalaan ajettaessa matkanvarrelle mahtuu pittoreskeja näkymiä niin uudesta kuin vanhasta Tammistosta kuin Kartanonkoskestakin, joten matka ei käy pitkäksi.
Pointin oppimis- ja informaatiotalo sijaitsee keskellä omaa kyläänsä ja sopii hyvin alueen arkkitehtuuriin.

Kirjaston sisäänkäynti löytyy helposti osoitteen avulla, rakennuksen Hagelstamintienpuoleiselta sivulta.

Pointi ehdoton vahvuus on pitkät aukioloaja: omatoimikäyttö on mahdollista joka päivä kello 7-22! Oven suussa olevan kirjautumislaitteen yhteydessä on koodit suomen - ja englanninkielisiin ohjeisiin, jos melko intuitiivinen laite tuntuu hankalalta käyttää.

Rakennuksen sisällä pitää mennä tunnusluvun avulla vielä yksistä ovista, ennen kuin on sisällä itse kirjastossa.

Ensimmäisenä , kirjaston eteisessä, kirjastoon saapujaa odottavat varaushyllyt. Tämä on sinänsä kätevää, jos haluaa vain nopeasti käydä noutamassa omansa.

Sitten vihdoin sisälle kirjastosaliin. Siellä onkin sunnuntain alkuillasta aikamoinen kuhina, ja on suorastaan haastavaa yrittää saada kuvattua niin, ettei ainakaan alaikäisiä kuvissa tunnistettavasti näy. 

Ensimmäisenä tilassa rekisteröi sen avaruuden. Kirjastosali on todella korkea, mikä tuo miellyttävää juhlallista tuntua. Silmän tasalla ovelta kuvattuna tätä ei pysty toisintamaan.

Paremman käsityksen saa alla olevasta kahdesta kuvasta, jotka on otettu kirjastosalin perältä sisäänkäyntiin päin.



Tämä kirjasto on, hieman samaan tapaan kuin Länsimäen kirjasto, jaettu pieniin hyllyryhmiin, joiden keskellä on sopivasti istuskelupaikkoja. Ovesta vasemmalla on lasten alue, jossa ensin on tilat aivan pienimmille. Tällä alueella oli melkoinen meininki.


Loogisesti seuraavana oli vähän isompien oleskelualue. En muista muualla nähneeni kokonaista Aku Ankan taskukirjoille omistettua hyllyä!


Aikuisille oli erilaisia ylemmissä kuvissa esiintyviä sohvaryhmiä niin ikään siellä täällä. Ihan pöydällisiäkin lukupaikkoja löytyi. Matalahkot hyllyt rajaavat hyvin tilaa (ja ääniä) ja tekevät jokaisesta osiosta mukavan kotoisan.


Varsinainen lehtienlukualue oli poikkeus kotoisuuden tunnelmaan - jostain syystä tuntui kuin joko rahat, ideat tai puhti olisi loppunut kirjaston perälle tultaessa. Kivannäköisistä nojatuoleista ja hyvästä lehtien esillepanosta huolimatta juuri tämä nurkka ei vaikuttanut kovin kutsuvalta.


Pointin kirjastossa ei voi olla nostamatta katsettaan kattoon, ja niinpä mieleen jäänyt yksityiskohtakin löytyi tällä kertaa sieltä. Tämä valkoinen taideteos oli varmaan toista metriä halkaisijaltaan.


Faktat
Valmistumisvuosi: 2003 (Pointti 2002)
Pinta-ala: 445 m2 (kirjastosali)
Erikoisuus: Omatoimikirjasto, kaksi lainattavaa temppukassia
Kirjasto: 65/71
Käyntipäivä: 6.10.2019
Kulkuväline: Bussit 561 ja 614 Malmin asemalta
Kirja: Saku Tuominen: Luova järkevyys. Arkisen luovuuden ylistys







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti