torstai 3. lokakuuta 2019

Martinlaakson kirjasto

Nyt on taas aika piipahtaa Vantaalla. P-juna vie Martinlaaksoon parissakymmenessä minuutissa, ja kartta kertoo, että kirjasto sijaitsee aivan radan vieressä olevassa Vantaan kaupungin palveluja yhteen kokoavassa talossa. Ei kuitenkaan kannata valita aivan radanvieren kävelytietä, vaikka se näyttääkin oikeaan paikkaan vievän

Tämä väylä vie nimittäin rakennuksen alakertaan, josta en pääsyä kirjastoon löytänyt. Sen sijaan pitää koukata radalta hieman oikealle, ja tähdätä toiseen kerrokseen rakennuksen ulkopuolella kulkevalle kävelysillalle. 

Kävelysilta vie kirjaston ovelle, joka on kyllä yhtä virastotalomainen kuin koko Martinus-talo. Jotain piristystä tähän sisäänkäyntiin voisi kehittää.

Onneksi sisätilat kompensoivat hyvin vähän alavireisen ulkopuolen. Ykeisvaikutelma kirjastosaliin astuessa on valoisa ja avara, ja mikä parasta, saapujaa tervehtivät ensimmäiseksi kirjastohenkilökunnan suosittelemat kirjat.

Ylhäällä näkyvien kirjakuutioiden lisäksi uutuuksia ja bestsellereitä on esillä myös sisääntulon viereisellä seinällä.

Uutuuksien vieressä on moderni, kevyt palvelutiski, jolle on mitä ilmeisemmin tarvetta - siinä käy kova kuhina koko sen ajan, kun olen paikalla.

Lapsille on tehty kivat tilat kirjastosalin radanpuoleiselle sivulle. Ensimmäisessä välikössä on ihan nuorimpien aineisto ja pienten ihmisten oma lukupöytä.


Oleskelulle on oma, värikäs kasansa.


Lasten tiloihin verrattuna nuorten nurkkaus näyttää hieman - no - ankealta. Tänne voisi muutaman kunnallisveroeuron sijoittaa.


Ihailen aina vaan kirjastoarkkitehtien taitoa sijoittaa eri toimintoja samaan tilaan. Täsmälleen toisessa päässä salia suhteessa nuorten alueeseen on lehtienlukualue. Sieltä löytyy myös käynti Martinlaakson kirjaston hiljaiseen huoneeseen eli lukusaliin.


Tilat on selkeästi äskettäin sisutettu, ja kirjaston yhtenäinen visuaalinen ilme on toteutettu hyvin koko kirjaston alueella (ehkä lukuun ottamatta nuorten nurkkaa). tyyli on melko rouhea, teollinenkin. Sen huomaa esimerkiksi hyllyistä, jotka eivät olekaan kiinteitä vaan seisovat pyörien päällä.


Mieleenpainuva yksityiskohta tulee esiin vasta kun olen jo poistumassa, sillä saapuessani olen ollut liian innostunut tilasta katsoakseni lattiaan. Ihan oven edestä löytää sairaalamiljöötä mukailevat opasteet kirjaston eri osiin. Pisti hymyilemään.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1988 (kirjasto perustettu 1974)
Pinta-ala: 637 m2
Erikoisuus: Älytaulu, energiankulutusmittari
Kirjasto: 64/71
Käyntipäivä: 30.9.2019
Kulkuväline: P-juna Rautatieasemalta
Kirja: Yuri Herrera: Maailmanlopun merkit











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti