keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Soukan kirjasto

Viikonloppuna oli edessä salibandypelejä Kirkkonummen Masalassa, ja Tapaninkylästä katsoen käymättömät Länsi-Espoon kirjastot sijoittuvat niille tienoille, joten päätin käyttää lauantaiaamunpäivän Soukan ja Saunalahden kirjastoon tutustumiseen. Ne ovat nimittäin sen verran kaukana keskustastakin, että minun on ollut vaikeaa työpäivän jälkeen motivoida itseäni sinne suuntaan lähtemään.

Ensiksi Soukkaan näppärällä bussi-metro-bussi-yhteydellä. Kirjasto sijaitsee rakennuksessa, joka on näin julkisilla kulkijan mielestä ideaalipaikassa eli bussipysäkin vieressä. Olkoon siis menneeksi, vaikkei rakennus esteettisesti niitä ihastuttavimpia olekaan.

Olin ehtinyt bongata kirjastoon vievät rappuset kirjaston verkkosivulta, joten osasin suunnistaa oikeaan kohtaan. Raput pitää todella kiivetä ihan ylös asti, vaikka toisessa kerroksessa yksi opastekyltti harhauttikin minut hetkeksi kirjastoon liittymättömälle pihalle.

Soukan kirjaston ulko-ovi on harmaata betonia vasten somistettu pirteällä HelMetin-oranssilla. Ilokseni tämä on myös miehitetty pääosin kirjasto, eli ovi oli auki ja henkilökuntaa paikalla.


Sisällä kirjastossa syksyinen sadeaamu vaihtui silkaksi auringonpaisteeksi. Heti kirjaston yleisilme oli valoisa ja energinen, ja kirjastossa oli paljon kävijöitä heti aamusta.

Ovesta oikealle on heti mukavannäköinen oleskelualue.

Soukan kirjastosta löytyy myös 3D-printtereitä, nekin heti sisääntultaessa oikealla. Espoossa näitä on useassa kirjastossa.


Vähän syvemmälle saliin kun kävelee, tulee vastaan lasten aineistot. Soukassa on otettu aika perinteinen lähestymistapa lasten alueen sisustukseen Artek-kalusteineen ja mataline kirjavaunuineen. Toimiva konsepti.


Hyllyillä rajattua pyöreää lasten löhöilyaluetta sen sijaan en muista aikaisemmin nähneeni.

Soukassa on kirjastosalia rytmitetty hyllyjen ja lukunurkkauksien vuorottelulla, mikä on omaan makuuni aivan ihastuttava konsepti kirjastoihin. Soukassa on myös saatu luotua hyvin kodinomaisia tiloja - katsokaa vaikka tätä lukunurkkausta:


Toinen Soukasta poimittu innovaatio oli lukurauha-alueen merkitseminen. Rajaus ilmaistiin lattiassa.


Myös lehtienlukupöydät sijaitsivat lukurauha-alueella, ja lehtiä oli telineissä runsaasti tarjolla.


Lähempänä ulko-ovea oli selvästi työntekoon tarkoitettuja pöytiä. Ilmeisesti oletus on, että lukurauha-alueella ei edes nakutella konetta - mainiota! Myös työpöytä tila oli tehty mukavan kodinomaiseksi ihan pienillä jutuilla, kuten tummalla seinällä, tauluilla ja pienellä pöytälampulla.


Soukan kirjaston kokonaisuus oli todella hyvin mietityn oloinen, ja siihen nähden palvelutiski näytti melko ankealta. Ymmärrän kevyen ja helposti liikuteltavien kalusteiden käytön, mutta kaikkine lisäelementteineen pöytä vain näytti keskeneräiseltä muuten hyvin viimeistellyssä kirjastossa. Tässä olisi jollekin suunnittelijalle näytön paikka kehittää kevyt, mutta viimeistellyn näköinen tiskielementti.


Yksityiskohtana Soukasta jäivät mieleen isot sakkinappulat, jotka ovat reunoilla olevien hyllyjen päällä. Ne ovat itse asiassa ensimmäinen asia, johon silmä kiinnittyy, kun kirjastoon astuu sisään.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1972
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: 3D-tulostus, lämpöprässit, ompelukoneet, paperisilppurit, vinyylileikkurit
Kirjasto: 67/71
Käyntipäivä: 19.10.2019
Kulkuväline: Bussi 143 Matinkylän metroasemalta
Kirja: Jean Echenoz: Pitkä juoksu










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti