torstai 17. tammikuuta 2019

Arabianrannan kirjasto

Olen käynyt Arabianrannan kirjastossa kerran aikaisemmin, niihin aikoihin kun se avattiin. Tuolloin minut ajoi liikkeelle tieto siitä, että kirjastossa on Aarnion pallotuoli. Tuota tuolia himoitsin silloin itselleni enemmän kuin mitään muuta. Onneksi kirjasto oli tuttu, sillä pimeässä talvi-illassa on helppo jäädä Arabian vanha tehdasrakennuksen pauloihin.


Sisäänkäynti kirjastoon tapahtuu siis tuon oikealla häämöttävän lasikuution kautta. Tämä pitäisi satunnaisen kulkija pystyä päättelemään seinään kiinnitetystä opastaulusta. Lumisina talvina saattaisi jäädä näkemättä.


Arabia on muotoilijoiden keskittymä, ja itse rakennus onkin mielenkiintoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa. Ulko-oven jälkeen taivalletaan melko pitkää ja modernia käytävää aulaan, josta löytyy kahvila ja erinäisiä suomalaisen designin myymälöitä.


Kirjastoon päästäkseen pitää aulassa valita melko suoraan edessä näkyvät puuportaat. Ne noustuaan on kirjaston ovella.

Parhaan yleisnäkymän kirjastosalista saa, kun nousee heti vasemmalla näkyviä rappusia pitkin kirjaston toisen kerroksen ovelle. Varsinainen kirjastosali on nimittäin valtavan avara.


Toisen kerroksen tila on omistettu tietokirjallisuudelle ja lehdille. Erilaisia lukupaikkoja oli verraten runsaasti. Tilan yleistunnelma oli industriaalinen, mikä oli varmaan tarkoituskin. 


Arabianrannan kirjaston lehtivalikoima näytti maallikon silmään varsin vaikuttavalta. Tarjolla oli paljon muotoilun ja taiteen erikoisjulkaisuja. Tyylikkäisiin hyllyihin esillepantuna, totta kai. 


Ja se pallotuoli, se on siellä vieläkin. Ja niin kuin Oodinkin pallotuolit, se oli varattuna teinille, joka toimitti jotain perin tärkeää kännykällään. Hyvä että on tullut kirjastoon toimittamaan!


Faktat
Valmistumisvuosi: 2004 
Pinta-ala:???
Erikoisuus: Kuuntelunurkkaus, jossa vaihtuva kokoelma vinyyli- ja cd-levyjä
Kirjasto: 28/71
Pvm: 15.1.2019
Kulkuväline: Raitiovaunu 6T keskustasta
Kirja: Jenni Kirves: Aino Sibelius - Ihmeellinen olento




1 kommentti:

  1. Yläkerta ei muuten ole kaupunginkirjaston tilaa, vaan siellä on Metropolian ammattikorkeakoulun Arabian kampuskirjasto. Kokoelmat ja lehdet liittyvät kampuksella opetettaviin kulttuurialoihin. Kirjasto on avoin kaikille, mutta lainaukseen tarvitaan Metropolian kirjastokortti. Iltaisin kirjastossa on omatoimiaikaa. Asiakaspalvelu on auki 10-15 paitsi tiistaisin 10-18.

    VastaaPoista