torstai 31. tammikuuta 2019

Vieraileva tähti: Tampereen Metso-kirjasto

Vietin viime viikonlopun synnyinkaupungissani Tampereella, ja pakkasen paukkuessa oli mukava käydä vierailemassa Tampereen pääkirjastossa, joka oli varmasti elämäni ensimmäinen kirjastowau vuonna 1986. Sekä Suoraman, Kalevan että Tammelan lähikirjastot olivat olleet koulujen yhteyteen koplattuja kirjastohuoneita, joista sai kyllä ahmittavaa, mutta rakennuksina ne eivät jälkiä jättäneet. Metso-kirjasto on hienoimmillaan suoraan ylhäältä katsottuna, jolloin sen metsomaisuus on ilmeistä. Lumien alle hautautuneenakin siitä voi havaita graniitin ja tummentuneen kuparin hienon kombinaation.


Tässä viikonlopun seuralaiseni tyylikkäillä pääovilla. Nykyään hämmennyn aina siitä, että Tampereella julkiset tekstit ovat vain yhdellä kielellä.


Ulko-ovesta astutaan sisään aulaan, josta pääsee vaivattomasti suoraan varsinaiseen kirjastosaliin. Aula on valoisa, koska hauskasti vinoon asetettuun kattoon on jätetty iso ympyränmuotoinen kattoikkuna.


Kirjastosali oli juuri niin avara kuin muistin, sanoisin sitä jopa valtavaksi. Alakertaan levittäytyvä kirjallisuus näytti loputtomalta.


Lastenosasto oli sijoitettu samaa avaraan tilaan salin ulko-ovesta katsoen oikeaan laitaan. Se erottui matalampien, tummien hyllyjensä perusteella.


Alakerrasta löytyy myös kirjaston Pirkanmaa-kokoelma, jonka sisältöä en jäänyt tarkemmin selvittämään.


Jos ei etenekään aulasta oikealle kirjastosaliin vaan kurvaa vasemmalle, pääsee rappusia pitkin toiseen kerrokseen. Jostain syystä nämä tilat eivät tuntuneetkaan niin tutuilta kuin alakerta, ja myöhemmin internet paljastaakin, että Metsossa on tehty perusteellinen remontti vuosina 2015-2017. Muistaakseni esimerkiksi lehtilukusali sijaitsi ennen alakerrassa, mutta nyt lehtien lukemiselle on varattu kokonainen sali yläkerrasta.


Oma tilansa löytyy myös musiikille. Kirja-, nuotti- ja äänitekokoelmien lisäksi musiikkipuolella on myös modernit laitteet musiikin kuunteluun.


Jotain toisessa kerroksessa on vielä ennallaan, nimittäin kahvila. Muistaakseni jokusen kerran tuli sieltä kupillinen ostettua muun muassa ylioppilaskirjoituksiin ja yliopiston pääsykokeisiin lukiessa. Kahvilan antimien lisäksi pääsee samalla täysin rinnoin nauttimaan myös kattoikkunasta.


Olisin viihtynyt Metso-kirjastossa pitempäänkin, mutta myös Lenin-museo ja Milavida-museo kuuluivat ohjelmaan. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti