keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Viikin kirjasto

Olin Viikissä töissä vuosituhannen alussa, joten matka Viikin kirjastoon oli samalla pieni nostalgiamatka. Kummasti tulvivat muistot mieleen, kun käveli tuttuja reittejä kirjastoa kohti. Viikin kirjasto oli jo silloin aikoinaan mielestäni erittäin onnistunut, maisemaansa istuva modernin arkkitehtuurin edustaja. Vaikutelma oli edelleen positiivinen: talvisessa iltavalaistuksessa pyöreä kirjastorakennus näyttää kauniilta.


Kirjastorakennus on itse asiassa vain 3/4-ympyrä, ja sisään mennään juuri tuon poislohkaistun neljänneksen jättämästä kulmasta. Sisäänkäynnin eteen oli iltaisen kulkijan iloksi heijastettu pieni perhosinstallaatio. 


Ulko-ovesta vasemmalla on erillinen lehtilukusali. Viikissä työskennellessäni olin erittäin hyvin perillä aina kaikesta naistenlehtikeskustelusta, sillä ne tuli säännöllisesti selattua tässä lukusalissa läpi.


Kirjasto sisäänkäynti on ulko-ovesta vinosti eteenpäin. Taas kerran tulee mieleen, ettei sen ehkä tarvitsisi olla noin sekava ilmeeltään.


Ovelta avautuu näkymä suorakaiteenmuotoisen kirjastosalin palvelualueeseen. Tähän päähän salia on keskitetty lainaus-, palautus- ja varaustoiminnot, ja myös palvelutiski löytyy helposti suoraan ovesta eteenpäin käveltäessä. Viisi päivää ennen joulua kirjasto oli jo jouluasussa.


Kirjat on hyllytetty kirjastosalin oikealle jäävään osaan. Tässä kirjastossa ei ole haettu turvallisuuden vaan tilankäytön tehokkuuden tuntua. Etenkin kirjaston takaosan ja seinänvierusten hyllyt ovat huomattavan korkeita.


Aivan kirjaston perältä löytyy vielä yksi lehtienlukualue, joka näyttääkin todella viihtyisältä punaisine tuoleineen ja puisine lampunvarjostimineen. Se on strategisesti sijoitettu lastenosaston viereen, ja sieltä käsin voi sivusilmällä tarkkailla jälkikasvuaan samalla kun itse selaa uusimmat julkaisut.


Etsin pitkään jotain kivaa yksityiskohtaa tästä Viikin kirjastosta, eikä mikään oikein tarttunut silmään. Sitten katsoin onneksi jalkoihini. Kirjaston lattiassa oli nämä pienet askelkuviot, jotka saivat työpäivän päätteeksi vähän tanssahtelemaan hymy huulilla.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1999
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Lainattavat kävelysauvat, kirkasvalolamput asiakkaitten käyttöön 
Kirjasto: 27/71
Pvm: 19.12.2018
Kulkuväline: Bussi 75 Rautatieasemalta
Kirja: Bill Clinton ja James Patterson: Kadonnut presidentti






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti