lauantai 26. tammikuuta 2019

Jätkäsaaren kirjasto ja infokeskus

Jätkäsaari on minulle etäinen, tuulinen alue, josta haetaan edullista elektroniikkaa ja lähdetään Tallinnaan. Mutta oikeasti se on kehittyvä uusi asuinalue, joten onpa mainiota, että alueelta löytyy myös kirjasto! Kaiken moderniuden keskellä kirjasto ja sen yhteydessä oleva alueen suunnittelun ja rakentamisen etenemisestä kertova infokeskus on sijoitettu sympaattiseen, pieneen tiilirakennukseen vuodelta 1937. Internet kertoo, että Huutokonttorin nimellä kulkeva rakennus oli paikka, johon satamatyöntekijät kerääntyivät aamuisin töihin huudettavaksi.


Raitiovaunu tuo kätevästi suoraan Huutokonttorille, ja nurkan takaa oikealta löytyy sisäänkäynti. 


Valomainos mainostaa alakerran kahvila-baaria (joka näytti hyvin kotoisalta pakkasillassa), mutta selkeä opaste rapussa ohjaa kirjaston etsijän toiseen kerrokseen.


Portaiden yläpäästä löytyy varsinainen sisäänkäynti, ja koska sieltä ei mitään muuta löydykään, eksymisen vaaraa ei ole.


Jätkäsaaren kirjasto on yksi Helmet-alueen minikirjastoista. Kirjahyllyjä taisi olla kaiken kaikkiaan vähemmän kuin kahdessa käsissä sormia. Kokoelman pohjana (ennen kesällä alkavaa kirjojen tekoälykellutusta) on edesmenneen Ruoholahden lastenkirjaston aineisto, joten suurin osa on lasten ja nuorten kirjoja.


Pienenkin tilan yleisvaikutelma on kuitenkin avara. Kun kirjat on sijoitettu tilan etuosaan ja ovesta katsoen oikealle, jää vasemmalle luku- ja oleskelutilaa. Tilaa kannattelevat pylväät on somistettu hauskasti alueen kartoittavin tienviitoin.


Kirjastohuoneen takaosa on varattu infokeskuksen toimintoihin. Vasemmalla on pieni yleisötila, jossa voi pitää esimerkiksi asukaskuulemisia tai muita pieniä esitelmätilaisuuksia. Alla olevassa kuvassa näkyy myös Jätkäsaaren graafinen tunnus, satamanosturin koukusta tyylitelty J-kirjain. 


Oikealla puolella huoneen takaosaa hallitsee Jätkäsaaren pienoismalli, joka jäi mieleen tämän kirjaston yksityiskohtana.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1937 (kirjastokäyttöön 2015)
Pinta-ala: 300 m2
Erikoisuus: Keskittynyt lasten- ja nuortenkirjallisuuteen
Kirjasto: 29/71
Pvm: 21.1.2019
Kulkuväline: Raitiovaunu 6T Bulevardilta
Kirja: Mhairi McFarlane: En minä vaan sinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti