tiistai 30. huhtikuuta 2019

Kauklahden kirjasto

Rautatieasemalta katsottuna etäisimmät Helmet-kirjastot sijaitsevat Sakarinmäessä, Korsossa, Kalajärvellä ja Kauklahdessa. Rautatieasemalta kun hyppää junaan, niin melkein puoli tuntia saa puksuttaa ennen kuin on Kauklahdessa, Espoon läntisimmällä asemalla. Aseman ympäristössä on yhdistettynä uutta ja vanhaa rakentamista. Tulee sellainen olo kuin olisi maaseudulla.

Asemalta on vielä puolen kilometrin matka itse kirjastolle. Nostalgisia muistoja herättävästi kirjasto on Espoonlahden yhteislyseon kanssa samassa pihapiirissä. Oman lapsuuteni tärkeät kirjastot olivat myös koulujen yhteydessä Suoramalla ja Tampereen Tammelassa. Kirjastorakennus on selkeästi merkitty niin että satunnainenkin ohikulkija sen kadulla kävellessään helposti tunnistaa.


Kirjastorakennus reunustaa koulun pihaa niin että varsinaiset koulurakennukset rajaavat pihan muutoin. Ulko-oven edusta ei ole kovin juhlallinen, mutta hyvin funktionaalinen - se toimii myös pyöräparkkina.


Itse kirjastosali on melko pieni, täälläkin tekisi mieli puhua mieluummin huoneesta. Ensivaikutelma on vähän sekava, joskin melko nopeasti tila hahmottuu ovesta vasemmalla sijaitsevan palvelutiskin ja keskellä olevan lukualueen avulla.


Pienestä koostaan huolimatta Kauklahden kirjasto on valoisa tila, ainakin aurinkoisena kevätpäivänä. Tähän iso osuus on sillä, että huoneen katto on korkealla ja siinä on isot ikkunat. Alla olevassa kuvassa näkyvät myös lukualueen mukavannäköiset tuolit.


Kirjasto takaosassa on lapsille oma tila. Täälläkin se on sisustettu kirkkain värein. Lastenalueella kuten muillakin alueilla huomaa, että itse asiassa Kauklahden kirjasto on kokoaan suurempi - missään ei ole ahtauden tuntua.


Kirjaston hyllyt ovat Helmet-kirjastoille tyypilliset, vaaleasta puusta tehdyt hyllyt. Kokoelmat sijoittuvat pääosin ulko-ovesta oikealle. Lattiaa on rytmitetty hauskasti ruuduin ja raidoin.


Koulun yhteydessä olevassa kirjastossa silmään pistää yksityiskohtana kirjastosta löytyvä hyvin arvokkaan näköinen pronssiveistos, jonka signeeraus kertoo että tekijä on M. Weckström.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1987
Pinta-ala: ???
Erikoisuus: Käsityökerho, palveluita kouluille ja varhaiskasvatukseen
Kirjasto: 43/71
Pvm: 18.4.2019
Kulkuväline: E-juna Pasilasta
Kirja: Peter Høeg: Kuvitelma 20. vuosisadasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti