tiistai 16. huhtikuuta 2019

Monikielinen kirjasto

Pasilan kirjasto oli kymmenen ensimmäisen kohteen joukossa tässä projektissa. Kirjasto oli vuonna 2012 pääkirjasto, sijainti radan vieressä oli hyvä, ja olin loputtomassa kiitollisuudenvelassa Pasilan kirjavarastolle silloisen "lue yksi kirja jokaiselta nobelistilta" -projektini johdosta.

Nyt oli aika käydä Pasilassa uudestaan, sillä tällä välillä kirjastoon on ilmiintynyt uusi yksikkö, monikielinen kirjasto. Sijainti kirjastolla on edelleen mainio, vaikka Oodi onkin noussut pahaksi kilpailijaksi Rautatieasemalle. Pasilan kirjastossa on alkamassa remontti vuonna 2020.

Monikielinen kirjasto ei löydy ihan helposti, sillä kirjaston aulan opasteissa on toivomisen varaa. Kun oivallan, että monikielinen kirjasto ei löydy yläkerrasta, on minun kierrettävä kirjastosalia ympäri toivoen, että monikieliseen kirjastoon matkalla törmään. Näin käykin, suunnilleen kello yhden kohdalla sisääntulosta katsoen.

Monikielistä kirjastoa ei ole fyysisesti mitenkään rajattu Pasilan kirjaston sisällä. Katossa oleva opaste ja lattialla seisova juliste kertovat, että nyt on tultu kirjaston monikieliseen osaan.


 
Myöskään monikieliset kirjahyllyt eivät visuaalisesti erotu Pasilan kirjaston hyllyistä, ja jää vierailijan oman arvion varaan, mihin monikielisen kirjaston rajat vetää. Useampia kymmeniä hyllyjä oli kuitenkin arvioni mukaan varattu monimieliselle materiaalille.


Monikielisessä kirjastossa oli myös pieni näyttelypöytä, johon ainakin tällä kertaa oli nostettu kirjaston uutuuksia. Uskoisin, että näyttelykyltistä huolimatta suurin osa monikielisen kirjaston opuksista on itsessään vain yhdellä kielellä kirjoitettu.


Monikielisen kirjaston hämmentävin ja ilahduttavin asia on se, kuinka monesta kulttuurista kirjastoon on koottu aineistoa. Siksipä kirjaston yksityiskohdaksi sopii hyvin tämä opastekyltti, jossa materiaalin moninaisuus käy hyvin konkreettisesti ilmi.


Faktat
Valmistumisvuosi: 1995 (ent. ulkomaalaiskirjasto)
Pinta-ala: Pieni osa Pasilan kirjasto 7409 m2:sta
Erikoisuus: Teoksia yli 80 kielellä, aineisto tilattavissa kaikkialle Suomeen
Kirjasto: 41/71
Pvm: 28.3.2019
Kulkuväline: A-juna Pitäjänmäeltä
Kirja: Arnold Bennett: Anna of the Five Towns (onneksi englanti on yksi kokoelman 80 kielestä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti